Gutenberg en de boekdrukkunst

De macht van de pers. Toen Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst, bezig was een ‘pers’ te maken kreeg hij als het ware een ingeving waardoor hij gewaarschuwd werd. Het kwam hem voor de geest hoeveel kwaad zijn uitvinding zou kunnen stichten. Slechte mensen zouden er gebruik van kunnen maken om hun verkeerde ideeën te verspreiden. Hij moet toen met een hamer zijn primitieve pers kapotgeslagen hebben.

Later kwam hij tot bezinning en kwam de gedachte bij hem op dat God zijn uitvinding ten goede kon laten gebruiken en het kon maken tot een bron van zegen. Die overweging zette hem weer aan het werk om een pers ter construeren en hoeveel goede zaken zijn daarmee bewerkt als we bijvoorbeeld denken aan het drukken van Bijbels en evangelisatielektuur.

In de praktijk is het zo dat iedere zaak zowel voor een goed als voor een kwaad doel kan worden gebruikt. Toen de Zweed Alfred Bernard Nobel in 1867 het dynamiet uitvond deed hij dat om die springstof voor vredesdoeleinden te gebruiken bijvoorbeeld bij de aanleg van wegen in berggebieden. Later werd hij gewaar dat zijn ontdekking in de oorlog gebruikt werd om talloze mensenlevens te vernietigen. Hij was daardoor geschokt en stelde van zijn vermogen de nobelprijs in waarmee mensen beloond zouden worden die iets goeds voor de wetenschap betekenen zouden.

Laten wij ons niet laten afschrikken door het kwade gebruik van bepaalde zaken als er ook geweldig goede dingen mee tot stand kunnen worden gebracht. Waarom zouden we satan enkel het misbruik van het goede gunnen?!

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies