Bidden voor het eten

Betreft: Bidden voor het eten

Vraag:

Ik heb moeite met het bidden voor en na het eten. Is er ook lektuur onder het motto: ‘hulp bij het bidden’?

Antwoord:

Er zijn diverse boeken over wat bidden is en wat je ervan mag verwachten. Maar meestal hebben ze niet zo direkt betrekking op het bidden vóór of na het eten.. Daarom geef ik in deze beantwoording maar een paar aanwijzingen.

Ten eerste moeten we bedenken dat bidden niet inhoudt dat we God allerlei waarheden uit de bijbel gaan vertellen. Bidden is vragen, heel simpel. En danken is dank uitspreken, heel simpel. Dat hoeft niet met ellenlange volzinnen, dat kan heel eenvoudig met een paar woorden.

Waarom wenden we ons vóór het eten in het gebed tot God? Toch eenvoudig om hem te danken voor het eten dat voor ons staat? En daarbij bidden we hem om een zegen over het voedsel.
Voorbeeld: ‘Trouwe God en Vader, we danken u voor het eten dat we ontvangen hebben en bidden u of u het tot onze versterking wilt doen dienen? Amen’. Of wat vlotter in stijl:
‘Here God, dank u wel voor het eten dat weer voor ons staat. Wilt u er ons de kracht uit geven, die we voor ons werk nodig hebben? Amen.’

Gaat het om het gebed vóór het ontbijt dan kunnen we beginnen met te danken voor de bewaring in de afgelopen nacht. Dan wordt het gebed bijvoorbeeld zo: ‘Trouwe God en Vader, dank u wel dat u ons vannacht bewaard hebt. Ook hartelijk dank voor het eten dat u ons weer geeft. Wilt u er ons de kracht uit geven, die we voor ons werk nodig hebben? Amen.’
Na het eten: ‘ Trouwe God en Vader, nogmaals danken we u voor het lekkere eten. Wilt u ons deze dag verder bewaren en bij ons werk helpen. Weest u met de kinderen als ze naar school gaan en wilt u ons vanmiddag (vanavond) allen weer veilig thuis brengen ?’

Als men alleen vóór het eten bidt en dankt, laat men de aanvangszin weg en voegt men het overblijvende deel bij het eerstgenoemde gebed.
Is een van de kinderen ziek, dan vragen we er eenvoudig bij: ‘Wilt u ook Jan weer beter maken’. Heeft Marie een moeilijk proefwerk te maken dan vragen we erbij: ‘Wilt u Marie vanmiddag helpen bij haar proefwerk en weest u ook met Karel en Willemien, ja weest u ons allemaal nabij, Amen’.
Nogmaals: bidden is vragen, heel simpel! We vragen elkaar bijv. toch ook heel eenvoudig: ‘Wil je me de boter even geven?’. Daar hebben we toch geen moeite mee? Welnu, dan hoeven we met bidden tot God ook geen moeite te hebben.

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies