Gave – Hoe weet je welke gave je hebt?

Betreft: Bezit gave

Vraag:

Hoe weet je welke gave je hebt gekregen?

Antwoord:

Wat het gewone leven betreft, heeft ieder mens bepaalde capaciteiten, bepaalde ‘talenten’ of noem het bepaalde bekwaamheden. Hoe leer je die kennen? Door de praktijk!
Meestal gaat het er mee gepaard dat je je aangetrokken voelt tot bepaald werk. Iemand met technische vaardigheden begint als kind al te knutselen, hij vindt dat leuk werk. Het gaat niet altijd zonder vallen en opstaan. Iemand kan kiezen voor een bepaald vak en tot de ontdekking komen dat hij daar toch niet echt bekwaam voor is, het ligt hem toch niet, dan kan hij zich laten ‘omscholen’ zoals dat tegenwoordig heet.

Zo is het ook met geestelijke bekwaamheden. We krijgen geen briefje uit de hemel met de mededeling welke gave we hebben. Je komt het niet aan de weet door er in een luie stoel gezeten over te gaan piekeren. Je moet het in de praktijk ontdekken. Je moet als christen ‘op de werkvloer’ wezen, d.w.z. meeleven met activiteiten die er zijn, erbij wezen, een handje gaan helpen, enz.

Als je niet weet wat er te doen is in de gemeente en je gezicht daarbij niet laat zien, zul je ook niet ontdekken wat voor gave je hebt.
Doe je dat wel en dan met het gebed of de Heer je daardoor je gave wil duidelijk maken, dan doet Hij dat. Misschien gebruikt Hij er een broeder of zuster voor die je kent om je daarbij advies te geven. Ook hier kun je je best eens vergissen, maar als je volhoudt,’leidt’ de Heer je wel naar wat anders.

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies