Betreft : Gn 11:6
Vraag:
Geldt deze uitspraak ook voor onze tijd?
Antwoord:
Gn 11:6 staat in een context van opstand tegen God. In plaats van zich te verspreiden over de aarde willen de mensen bijelkaar blijven. In hun boosheid bouwen zij een toren om dat plan te verwezenlijken. Het feit dat ze één taal spreken maakt algemeen overleg mogelijk en stelt hen tot alle mogelijke boosheid en opstand tegen God in staat.
De woorden “nu zal niets van wat zij denken te doen voor hen onuitvoerbaar zijn” moeten we m.i. zien als het ten uitvoer brengen van alles wat boos is en ingaat tegen Gods gedachten.
Door de spraakverwarring verbreekt God de eenheid en dus ook de eenheid in het bedenken van boosheid en opstand tegen God. Zo wordt er aan het handelen van de mens een grens gesteld.
Deze uitspraak is altijd geldig gebleven en geldt in zekere zin ook nog in onze tijd. De tegenstrijdige belangen van de verdeelde volken stellen ook nu nog een grens aan de boosheid. Veronderstel dat de hele wereld de eeuwen door ongehinderd kon samenspannen tegen God en Jezus Christus wat een ’torenhoge’ boosheid zou daar dan niet het gevolg van zijn.
De spraakverwarring voorkomt dat ook nu nog met daarbij de tegengestelde belangen van de diverse volken.
Daar moeten we nog wel een noot bij plaatsen. Op wetenschappelijk terrein is de spraakverwarring gedeeltelijk opgeheven door de verbreiding van de Engelse taal. Wetenschappers in diverse landen kunnen door gebruik te maken van die taal behoorlijk met elkaar communiceren. Veronderstel dat ze die taal zouden gebruiken om met elkaar boosheid te bedenken? Wat een kwaad zou er dan tot stand kunnen komen. De belangen en opvattingen van de diverse volken zijn (tot nu toe) zo tegenstrijdig dat dat er niet van komt. In de tijd van de antichrist zal dat echter anders zijn en het boek Openbaring laat zien wat een uitbasrtingvan kwaad er in de toekomst zal zijn.
Als het gaat om wetenschappelijke samenwerking dan is het ongelooflijk waartoe de mens in staat is > reis naar de maan, exploratietochten naar Mars e.d. laten dat zien. Welke uitvindingen van boosheid staan ons echter nog te wachten? Klonen van supermensen?
Kortom we mogen blij zijn dat er nog verhinderingen zijn die alle het gevolg zijn van de spraakverwarring. Niet enkel de verwarring op taalkundig gebied maar ook de daardoor ontstane verdeeldheid tussen de volken en hun tegenstrijdige onderlinge belangen betreft.