Joodse jaartelling

Betreft: Joodse jaartelling

Vraag:

a. Is de zesde maand van Lk 1:26 onze maand juni?
b. Van waaraf loopt de Joodse jaartelling?
c. Waarom vanaf dat moment?
d. In welk jaar leven we nu volgens de Joodse jaartelling?
e. Wanneer hebben ze de jaarwisseling?

Antwoord:

a. In Lk 1:26 is zeer waarschijnlijk niet de zesde maand van het Joodse jaar bedoeld en ook niet van het Romeinse jaar, maar de zesde maand na de eerste verschijning van de engel (Lk 1:11). Of de zesde maand van de zwangerschap van Elisabeth. Van haar wordt in vers 24 gezegd, dat ze zich vijf maanden verborg en in vers 36 wordt gezegd, dat het haar zesde maand is.

b. De Joodse jaartelling loopt vanaf de schepping van de wereld of van Adam af. De schepping wordt gesteld op het jaar 3761/3760 voor de geboorte van Jezus

c. De verklaring daarvan is, dat dit het beginpunt van Gods handelen met de schepping is. Een heel goed uitgangspunt dus.

d. Om een idee te geven: volgens de Joodse kalender was het jaar 1988 na Chr. was het jaar 5748 vanaf de schepping. Op een bepaald moment zijn de Joden met deze jaartelling begonnen en hebben ze teruggerekend, daarbij hebben ze de opgaven van het OT gevolgd. Daar zitten echter een paar hiaten in die overbrugd moeten worden en niet iedereen lost die problemen op dezelfde wijze op, zodoende ontstaan er verschillen.

e Het joodse nieuwjaar valt ‘dit’ jaar op 16/17 september. Dat is niet elk jaar zo omdat de joden rekenen met een jaar van 360 dagen, waarbij ze om de zoveel jaar een extra maand inlassen, zoals wij in het schrikkeljaar een dag inlassen.

N.B. In welk jaar deze vraagbeantwoording heeft plaatsgevonden weet ik niet precies, JGF

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies