Kettingbrieven, kringgebeden

Betreft: Kettingbrieven, kringgebeden

Vraag:

Men zegt dat er bijbelse bezwaren zijn tegen kettingbrieven en kringgebeden. Is dat zo?

Antwoord:

Het hangt er vanaf wat voor kettingbrieven het zijn. Soms zijn het brieven waarin om geld of goederen gevraagd wordt. Heel vaak gaat het er dan om dat degenen die zo’n actie opzetten er zelf beter van worden. Het is dikwijls een verkapt gokspelletje. Zolang men maar blijft meedoen krijgen de vorige verzenders geld of zaken toegestuurd, maar op den duur stopt de circulatie. Degenen die dan wel gestort hebben, maar niets terug ontvangen van een volgende groep zijn dan hun geld kwijt.

Er zijn ook kettingbrieven met geestelijke boodschappen, soms voorzien van bedreigingen met een vervloeking van God als men niet meedoet. Als men nu enkel een bijbeltekst liet doorzenden was het tot daaraan toe, maar meestal gaat het om profetische boodschappen waarvan niemand het gehalte kan toetsen. In dat geval hebben we te doen met een af te raden zaak!

Samen bidden is een goede zaak, maar daarbij behoef je niet elkaars hand vast te houden. Dat geeft geen enkele extra dimensie aan het gebed. Het samen één weten is een kwestie van hartetoestand niet van vasthouden van handen. Het gevaar bestaat ook nog van occulte belasting als er iemand tussen zit die daar niet vrij van is.

Kortom: het voorzichtigst is er niet aan mee te doen.

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies