Opstanding – Waarom niet eerder?

Vraag:

Waarom stond Jezus Christus pas na 3 dagen op. Waar was Hij in de tussentijd.

Antwoord:

Wanneer de Heer was opgestaan voordat het graf verzegeld was en er een wacht was, had men heel gemakkelijk kunnen zeggen dat zijn discipelen Hem weggenomen hadden of iets dergelijks. Nu Hij pas op de derde dag opstond kon de verzegeling en het plaatsen van de wacht plaats vinden en werd in feite onomstotelijk bewezen dat hij niet gestolen kon zijn.

De Joden ondermijnden met hun eis om het graf te verzegelen en een wacht te plaatsen juist het idee dat Hij op een andere wijze dan door opstanding uit het graf gekomen was. De leugen die de soldaten op last van de Joodse overheid moesten verspreiden werd daardoor juist als leugen ontmaskerd, want hoe konden discipelen een wacht overmeesteren? En een slapende wacht? … dat was in het Romeinse leger ongehoord, dan had aan hen absoluut de doodstraf moeten voltrokken worden. Bovendien moet de hele wacht dan wel heel diep in slaap zijn geweest, want zo geruisloos kun je het graf niet openen en het lichaam wegnemen.

De vraag is nu alleen nog waarom het op de derde dag gebeurde en niet op de vierde of vijfde. Wel, de derde dag heeft in de Schrift met leven, levend worden te maken, dat is tenminste het geval in Hs 6: 2 en Jn 1:17. Dit zal dus de reden zijn waarom de Heer op de derde dag opstond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies