Stadie – negende uur

Vraag:

Waar kan ik vinden wat met deze uitdrukkingen is bedoeld

Antwoord:

a. Een stadie of stadion is 100 vademen en dat is ongeveer 185 m. Je komt deze maat tegen in: Mt 14: 24; Lk 24:13; Jh .6:19; 11:18; Op 14:20; 21:16. Omdat de Olympische renbaan precies een stadie lang was, betekent het woord ook ‘renbaan’
We kunnen in de Bijbel niet vinden hoe lang in onze maten een stadie is. We moeten dat in een encyclopedie of een bijbelverklaring opzoeken. De Telosvertaling van het Nieuwe Testament geeft in een inleiding veel van dit soort informatie.

b. De tijdsaanduiding het negende uur komt verschillende keren in de Bijbel voor. Welk uur dat bij ons is hangt af of we met de Joodse of de Romeinse dagindeling te doen hebben. De Joden rekenden een nacht van ‘s avonds zes uur (onze tijd) tot ‘s morgens zes uur en de dag van ‘s morgens 6 uur tot ‘s avonds zes uur. De Romeinen rekenden net als wij nu nog vanaf ‘s nachts 0 uur Het negende uur was volgens de Romeinse dagindeling dus 9 uur ‘s morgens of 9 uur ‘s avonds net zoals wij dat nu nog aangeven. Volgens de Joodse rekening was het 3 uur ‘s nachts of 3 uur ‘s middags. Dat laatste is veelal bedoeld.

Ook deze gegevens moet je uit een bijbelse encyclopedie of een bijbels handboek halen.

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies