Zondige natuur – Kip / Eend

Vraag

a. Uw voorbeeld klopt m.i. niet want een eend broedt vier weken en een kip maar drie. Je kunt dus wel een eend kippeneieren laten uitbroeden, maar niet een kip eendeneieren.
b. Uw voorbeeld is vreemd: een gelovige heeft twee naturen maar een kip zowel als een eend hebben er maar één.

Antwoord:

Dank voor de opmerkingen. Het voorbeeldje liep als volgt. Een boerin legde eendeneieren onder een broedse kip. Toen de eieren uitkwamen liepen de eendenkuikers tot grote schrik van de kip naar de loot en sprongen in het water. Ze handelden naar hun natuur als eend,
Zo wil de zondige natuur in ons handelen naar zijn aard en dat is zondigen. De nieuwe wedergeboren natuur wil ook handelen naar zijn aard en het goede doen. Dit voorbeeldje diende om de les van Rm. 7 duidelijk te maken.
Wat a betreft: het kan dus wel als je de eieren bij de eend wegneemt als die ze al een week bebroed heeft. We zullen maar veronderstellen dat de boerin uit ons voorbeeld zo verstandig is geweest.

Elk voorbeeld gaat ergens mank. Natuurlijk heeft een kip en ook een eend slechts één natuur en een mens uit zichzelf ook. Maar door de wedergeboorte hebben we er een natuur bij gekregen. En die twee naturen in ons verschillen net zo als de kippennatuur en de eendennatuur verschillen (laten ze dan in twee verschillende wezens zitten). Om dat verschil te illustreren diende het voorbeeldje.

Jaapfijnvandraat.nl maakt gebruik van cookies